perjantai 3. helmikuuta 2012

Jumalanpelko

Edellinen bolgini synnytti arvatenkin jonkinverran keskustelua meneillään olevasta presidentinvaalista.

Palaute innoitti minua avaamaan hieman omaa maailmakatsomustani tai paremminkin uskonkäsitteitäni, siitä mihin perustan näkymykseni joka konkretisoituu niin kuin konkretisoituu meneillään olevassa vaalissa.

Jumalanpelko on oikea sana ilmaisemaan sitä tekijää joka ohjaa elämäni ratkaisuja ja johon pyrin peilaamaan kaikkia muita enemmän tai vähemmän muuttuvia arvoja ja asioita ympärilläni. Jumalanpelko tarkoittaa tässä yhteydessä ennen kaikkea Hänen ilmoituksensa, sanansa eli raamatun totena pitämistä ja kunnioittamista. Olen kokenut, että jos syrjäytän Hänen sanansa elämäni ohjeena kohtaan vastaavasti monimaisen, muuttuvan ja hyvinkin epävarman mielipideviidakon. On vaikea tunnistaa mikä on oikein ja mikä väärin.

Nykysuomessa on viety äärimmilleen suvaitsevaisuuden ja tasa-arvoisuuden korostaminen. Jumala ja Hänen sanansa on ehdottoman oikeudenmukainen, mutta tämän hetkinen tasa-arvoisuuskäsite ei pohjaudu Jumalan sanaan, vaan on mitätöinnyt sen ja niinpä perustuessaan ihmisten omiin määritteisiin se on ideologia vailla todellisuuspohjaa ja tulee osoittautumaan hyvinkin lyhyessä ajassa kovin pettäväksi ihanteeksi. Kun raamatun arvopohja kyseenalaistetaan ja hyljätään se luo ammottavan arvotyhjiön, jossa me jo nyt elämme. Tämä antaa toki luonnolliselle ihmiselle hänen kaipaamiansa vapauksia olla oman elämänsä herra mieltymyksissään ja tekemisissään.

Tunnen luissa ja ytimissäni sen, kuinka meikäläinen kanssa-ajattelijoineen määritellään jo perinkin muumoituneeksi fundamentalistiksi, joka joutaa käsitteineen mielipidemuseoon. Mutta todellisuudessa koen olevani tulevaisuuden näkijä, sillä ei meidän tarvitse katsoa kuin länsinaapurimme lähihistoriaan jolle me naureskelimme tai paheksuimme pari vuosikymmentä sitten. Nyt sielä tämä "vapauden" ihannointi on jo ohitettu kaikkinen ilmiöineen ja me raukat vasta elämme tätä kuplaa. Tällä huomiolla tarkoita sitä, että ilmiöt (mielestämme aivan loistavatkin) menevät ja tulevat.

Palatakseni raamatun maailmaan, niin se paljastaa meille myös sen todellisuuden, että ei mitään uutta auringon alla, ei edes vapauden ja suvaitsevaisuuden ihannoinnissa - tämä kaikki on nähty - karumman mukaan.

Nooa (1Ms.5) sai oman aikansa ihmisten pilkan ja naurun osakseen uskoessaan Jumalaan. Raamatun kertomana voimme vakuuttua siitä, että ihmiset elivät silloin samalla tavoin arvovapaata itseellistä elämää ja sen seurauksena oli kaikenkaltaisen pahuuden lisääntyminen siinä määrin, että Jumala päätti tuhota silloisen ihmiskunnan. Pelastavan arkin rakentaminen kesti yli sata vuotta ja maailma näytti pyörivän entiseen malliin, kunnes yks kaks yllättäen vedenpaisumus yllätti kaikki.

Samankaltainen elämä sai Jumalan vihan osakseen Sodomassa ja Gomorassa (1Ms.18-19). On jotenkin vaikuttavaa lukea, kuinka Jumala päätti lähteä katsomaan onko siinä valituksessa perää mikä noista kaupungeista nousee ja lähetti miehensä katsomaan tilannetta. Kun he saapuivat vihdoin yöksi Sodomaan Lootin luokse, niin on järkyttävää lukea kuinka kaikki kaupungin miehet, nuoremmat ja vanhemmat ryntäsivät Lootin talolle ja vaativat saada maata näiden miesten kanssa. Jumalan viha kohtasi tuota kaupunkia, joka oli elänyt erittäinkin huoletonta ja nautinnollista elämää. Ei ollut kysymys vain homouden yleisyydestä, vaan vallalla oli kaikkinainen huolettomuus, siveettömyys ja synnillinen elämäntapa jota juuri kukaan ei halunut vastustaa.

Henkilökohtaisesti otan hyvin vakavasti kuinka ja mitä seurauksia omilla valinnoillani mahdollisesti on liittyen nyt tällä kertaa maamme presidentinvaaleihin. Ei ole kysymys vain yhden ihmisen henkilökohtaisesta valinnasta elää samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa avioliittomaisessa suhteessa. Kysymys on paljon, paljon merkittävämmästä arvojen arvostamisesta.

Pelkään, siis kunnioitan Jumalaa yli kaiken. Hän on säätänyt ja asettanut pyhän lakinsa ihmiskunnan turvaksi. Kun ihminen käy tietoisesti murentamaan ja halveksimaan Jumalan asettamia säädöksiä, hän luo itselleen arvopohjan joka ei pitäydy Jumalan tahdon noudattamiseen. Seuraukset voivat olla mitä karmeimmat ja kyllä me olemme jo tässä maassa nähneet ihan tarpeeksi "laittomuuden" synnyttämää tuskaa. Maassamme vallitseva yleinen mielipide suosii tasa-arvon ja suvaitsevaisuuden nimissä lakien muuttamista niin, että ihmisen ei tarvitse kokea syyllisyyttä tai ahdistusta rikkoessaan Jumalaa tai omaatuntoansa vastaan. Näin toimiessaan pieni ihminen valitettavasti vain rikkoutuu ja haavoittaa itseään ja kansakunnan tuska kasvaa kasvamistaan. Kyseinen suuntaus on ollut vallalla jo pidemmän aikaa ja on kiihtynyt kiihtymistään. En voi olla omalta osaltani suosimassa tämän suuntaisen maailman rakentumista tuleville sukupolville ja siksi haluan edes niiltä osin kuin mahdollista itse antaa ääneni niin, että se voisi hidastaa Jumalan sanan vastaisten arvojen voittokulkua.

16 kommenttia:

 1. Jumalanpelon pitäisi vaikuttaa koko elämään ja käyttäytymiseen kaikessa, silloin se olisi pätevä perustelu. Meillä helluntailaisina on perinteisesti viimeisenä valttikorttina nostaa Jumala selkänojaksi omien näkemystemme tueksi ja samalla estää tehokkaasti arvostelu. Silloinhan olisimme Jumalaa vastaan.

  VastaaPoista
 2. Viis meidän helluntailaisten tai muidenkaan ..laisten mielipiteistä. Ne muuttuvat, mukautuvat ja etsivät selkänojia milloin mistäkin, jopa raamatustakin väärin motiivein, mutta eihän Jumalan sana ole meidän käskytettävissämme, eikä rajattu meidän raadollisuuteemme. Kaikki muu katoaa..helluntailaisetkin helluntailaisina, mutta Hänen sanastaan ei pieninkään piirto. Miksi emme sitten uskoisi siihen.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä hienosta kirjoituksesta!
  Siunausta
  t. blogiystävä & co.

  VastaaPoista
 4. Jos tässä nyt olisi "tykkää"-nappi, niin juuri sitä klikkaisin Vesan kirjoituksen ja kommentin kohdalla.

  VastaaPoista
 5. Liputin Haaviston puolesta edellisessä blogipostauksessa. Ja minulta kysyttiin, eikö minulla ole Jumalan pelkoa. Kyllä sitä on. Mutta Jumalan pelko johtaa näköjään erilaisiin ratkaisuihin eri ihmisillä.

  Jumalan pelko vaikuttaa kaikissa valinnoissa, mutta eritoten siinä, miten suhtaudun lähimmäisiin. Ajan sellaista maailmaa, jossa kaikilla olisi mahdollisuus elää ilman nälkää, sotaa ja väkivaltaa tai väkivallan pelkoa niin täällä Suomessa kuin vaikka Afrikassakin. Teen ratkaisuni sen perusteella, että arvioin tekoni seurauksia suurimmän hyvän periaatteella, olinpa sitten ruokakaupassa tai Afrikassa.
  Suuremman hyvän periaate tarkoittaa joskus pienemmän pahan valitsemista. Näin vaalien alla.

  Uskon, että vastaan Jumalan edessä siitä hyvästä jonka jätän tekemättä. Teen varmasti vääriäkin asioita, mutta enemmän pelkään sitä, etten tee mitään.

  Nykyään tuntuu siltä, että seksuaalisuuteen liittyvä on kristityille punainen vaate, mutta
  ahneus, kieroilu, kerskakulutus, ja oman edun tavoittelu on sallittua, kunhan se tehdään tarpeeksi hurskaaseen kaapuun pukeutuneena. Tämä koskee myös minua kun katson peiliin.

  Ei ongelma ole tässä yhteiskunnassa eikä sen maallistumisessa tms yksistään. Ongelmaa on myös hengellisessä mukavuudenhalussa, meissä itsessämme. Tuntuu siltä, että kristityt ovat menettäneet sen muutosvoiman, mikä vielä alkuseurakunnan aikana oli. Ei meissä ole ihan oikeasti moniakaan rauhantekijöitä tai nälkäisten ruokkijoita.

  Olen tavattoman pettynyt presidentin vaalien alla käydyn keskustelun tasoon. Lisännee entisestään politiikan yms viihteellistymistä. Enää ei riitä se, että poliitikko avaa vaatekaappinsa, pitää avata myös ovi makuuhuoneeseen.

  Kuka meistä on oikeasti synnitön?

  VastaaPoista
 6. Katsokaapa myös minun kommenttini, jonka laitoin Vesan edelliseen kirjoitukseen. Mutta sen sanon, että Jumalan sanan, eli Raamatun ehdoton kunnioittaminen ja sen toteuttaminen, eli Jumaan pelko on meille kaikille hyväksi Toisekseen on hienoa, että nyt tässä Vesan blokissa on päästy todelliseen arvokeskusteluun. Se pitää sisällään seksuaalisen siveellisyyden että taloudellisen oikeudenmukaisuuden että kaikenlaisen heikomman oikeuksien puolustamisen. Yksi on yhdessä hyvä, mutta toisessa huono. Jumala etsii sellaisia miehiä ja naisia, jotka ovat kaikessa Jumalan sanan ja tahdon mukaisia. Terv. Reijo Ronkainen

  VastaaPoista
 7. Jatkan tuota ensimmäistä vielä.(Olen tuo Haaviston tukija, mutta keskustelu on nyt syvemmällä) Minä vaan arvostan - ehkäpä koulutukseni ja elämän kokemukseni perusteella - rauhantekijöitä. Ja pelkään rahan valtaa meistä - haluaisin pitää edes sen pikkusormen vapaana rahasta. Suomessa tapa tehdä politiikkaa on se, että raha sanelee muka mahdollisen politiikan -ikään kuin vaihtoehtoja ei olisi. Taloudellisia argumentteja pidetään voittamattomina ja rationaalisina, vaikka ne eivät sitä ole. Tätä ekonomistista tapaa puhua ja rajoittaa mahdollista politiikassa vastustan (Niinistön kansainvälinen kokemus rajoittuu aika pitkälle rahapolitiikaan). En myöskään haluaisi yhteiskuntaa, jossa sosiaalitoimi on yksityisen hyväntekeväisyyden varassa - silloin apua riitä kaikille tarvitselle, tai kaikki tarvitsevat eivät sitä saa (no eivät saa nytkään, mutta verrattuna esim USA:han meillä on paremmat turvaverkot kuitenkin).

  Palattuani Suomeen minulle on ollut suuri pettymys, kuinka vähän kristityt puhuvat ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta sekä koskemattomuuden suojasta, ja vaativat niitä kaikille. Ei ainoastaan niille, jotka ovat niin kuin me, jotka ajattelvat niin kuin me. Esimerkiksi (kun Haavistosta oli puhe) Afrikassa on todella tiukat homoseksuaalisuuden diskriminoivat lait, 14 vuotta vankeutta, kuolemantuomio, oman käden oikeuden mukaan väkivaltaa...En voi millään hyväksyä, että heidän oikeutta elämään ei puolusteta kurkku suorana, vaikka ei homosseksuaalisen taipumuksen toteuttamista hyväksyisikään. Kuoleella ei ole enää mahdollisuutta. (Toinen puoli asiasta on se, että jos homoseksuaalisuus johtuu esim. sikiöajan vaikutuksista,aivojen rakenteen erilaisuudesta tms seikasta, johon ei voi itse vaikuttaa, eli että se ei ole valinta, onko oikein diskriminoida tällainen taipumus, vaikka elämäntapaa ei hyväksyisi?) Meidän pitäää rakastaaa myös sitä vihollistamme. Tai sitä, joka on erilainen. Anna mahdollisuus ja rukoile.

  Ja joo, kannatan uskollisten yhteisöjen, seurakuntien ja kirkkojen oikeutta määrätä siitä, keitä he suostuvat vihkimään avioliittoon.

  En sano, että ratkaisut, joita joudun tekemään on helppoja. Nuorempana en varmaankaan olisi varmaankaan uskaltanut, vaikka omatunto olisi sanonut toisin. Olen kuunnellut vihapuhetta (sisältönä tappo-oikeus koskien tiettyä etnistä ryhmää) saarnaajan suusta, yökötti, ja teki mieli lähteä pois, mutta en lähtenyt. On helppo siunata ja rukoilla ja kannattaa niitä, jotka ovat kuin minä, mutta entä jos se toinen poikkeaakin siitä mitä minä olen (valkoinen hetero)? Rukoilenko, arvostanko, annanko mahdollisuuden? Kuulun itsekin vähemmistöön (en seksuaali-, tai etniseen vähemmistöön, mutta vähemmistöön kumminkin) ja siksi tämäkin (toiseuden)näkökulma on minulle tärkeä.

  Reijo, Jumala varmasti etsii niitä miehiä naisia, jotka kaikessa elävät Hänen tahtonsa mukaan, mutta enpä usko, että meistä kukaan pystyy kaikessa noudattamaan Jumalan tahtoa... Mene ja myy kaikki mitä sinulla on...Ei onnistu, vaikka olenkin ylittänyt mukavuusrajani sinne epämukavuuden puolelle, jotta pystyn auttamaan asiassa, joka on minulle tärkeä, mutta vielä tärkeämpi se niille naisille Afrikassa, joita asia koskee.

  Näistäkin sanoistani teen tiliä joskus.

  VastaaPoista
 8. Sinä anonyymi Haaviston tukija kirjoitat hyvin viisaasti; sillä tavalla että olet miettinyt asiaa paitsi Raamatun, myös sydämesi kautta.

  Vesa (ja muut): Todellako näette, että teidän Herrallenne homoseksuaalisuuden synti on suurempi paha kuin ahneus, kerskakulutus ja lähimmäisisten hädältä silmien sulkeminen?

  Noin muuten haluan toivottaa Sinulle Vesa voimia ja terveyttä! Piipahdan toisinaan täällä blogissasi, jonne löysin kun läheiseni sai syöpähoitoja.

  -m-

  VastaaPoista
 9. Kommenttien pituudella olisi hyvä olla joku raja.

  Tässä on vakavasti otettava viesti meille jokaiselle:
  "Vai ettekö tiedä, etteivät väärät saa periä Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö. Eivät huorintekijät, ei epäjumalanpalvelijat, ei avionrikkojat, ei hekumoitsijat eikä miehimykset, eivät varkaat, ei ahneet, ei juomarit, ei pilkkaajat eivätkä anastajat saa periä Jumalan valtakuntaa." (1.Kor.6:9-10)

  Vesan kirjoitus on todella hyvä ja sen sisältöä kannattaa mietiskellä ja siinä samalla tutkailla oman sydämen tilaa. Jumala näkee sydämemme tilan ja se on aika ratkaisevaa.
  t. blogiystävä & co.

  VastaaPoista
 10. Kiitos Vesa selkeistä kannanotoistasi,niihin on helppo yhtyä,sinua ja koko perhekuntaasi siunaten,rukoukset jatkuvat teidän puolesta.

  VastaaPoista
 11. Kiitos Vesa Pylvänäiselle todella hyvästä kirjoituksesta taas kerran. Runsasta Jumalan siunausta ! Rukoillaan Suomen kansalle Jumalan armoa, että ihmiset kääntyisivät ja tekisivät parannuksen, tulipa presidentiksi kumpi tahansa. Minun uskoani ovat nämä blogikirjoituksesi vahvistaneet monta kertaa.

  VastaaPoista
 12. Näillä kutakuinkin samoilla argumenteilla, kuin mitä Vesa kirjoitit, minäkin annoin ääneni Niinistölle.
  Voisin sanoa vielä, että kristillisen avioliiton kannattajana ja puolestapuhujana valintani tässä presidentinvaalissa oli päivänselvä.

  Tämä seuraava ei vaikuttanut enää valintaani, mutta en haluaisi tietentahtoen olla vaikuttamassa Suomen ajautumiseen taloudelliseen kivikauteen. Presidentin ulkomaan vierailujen mukanahan on usein kauppavaltuuskuntia. Voipi olla, että tietyllä presidentillä ei olisi mitään asiaa viedä kauppavaltuuskuntia lähi-idän maihin ja todennäköisesti useisiin katolisen uskonnon tunnustaviin maihin.
  Tsemppiä Vesa sinulle.

  T: Leevi

  VastaaPoista
 13. Leeville: Olemme siirtyneet jo tietyllä tavalla taloudelliseen kivikauteen Suomessa, Euroopassa ja USA:ssa. Tauotanto on siirrretty Kiinaan ja työmiehemme ovat vailla tehtaita ja työtä. Kiinalaisen palkkataso on 1-10% meidän palkkatasosta. Tuotannon siirsivät Kiinaan Ameriikkalaiset suuryritykset ensimmäisenä. Edes Obama ei ymmärrä tai halua tai uskalla tunnustaa tosiasioita. Kiinan dollarfivaranto on yli 1000 miljardia dollaria. Volvon henkilöautotuotanto on nyt Kiinan omistuksessa. Kalifornian ja Illinoisin osavaltiot ovat lähellä konkurssia. Euroopan maat ovat velkakriisissä. Keikalla ei ole todellista tuotantoa muulla alalla kuin olliiviöljyssä. Kiina aiheuttaa suurimman osan maapallon hiilidioksidipäästöistä. Haavisto ei tajua tätä. Niinistö ei tajua sitä, että Kiinan tuotteille tulisi laittaa 1000 prosentin hiilidioksidivero, jotta Suomen, EU:n ja USA:n tuotteet olisivat kilpailukykyisiä Kiinan tuotteisiin verrattuna ja Kiina saataisiin lopettamaan maailman ilmakehän tuhoaminen hiilen poltolla. Tarvitaan EU-maiden ja USA:n taivuttelemista tälle linjalle. Emme tarvitse vienninedistämismannekiineja, vaan realistisia asiat ymmärtäviä todellisia poliitikkoja. Tämän ymmärtävät todelliset vuorineuvokset ja duunarit, mutta eivät kevyen luokan poliitikot, kuten Haavisto ja Niinistö. Toivon silti kaikkea hyvää Niinistölle, jonka Helluntaikirkon entinen johtaja ja Ristin Voiton toimitus huutavat huomenna porvarikristittyjen presidentiksi. Valitettavan moni ns. Kristitty identifioituu porvariksi, olematta porvari. Porvarin vuositulojen tulee olla väihintäänkin 72 000 euroa vuodessa, eli. 6000 eroa kuukaudessa. Ei voi olla porvari, jos ei kuulu porvareiden tuloryhmään. Ei riitä, että haluaisi olla isotuloinen, vaan pitää olla isotuloinen. Pelkkä isotuloisen ihailu ei riitä. Toisekseen pitää omata pääomatuloja, joita verotetaan huomattavasti alemmin kuin pieni ja keskituloisten palkkatuloja. Sellaisten ihmisten ja suurien kaupunkien presidentti on monen helluntailaisen pastorin ihailema Niinistö. Hän ei ole kuitenkaan minun presidenttini, vaikka pastorit mitä huomeniltana sanoisivat. Ei myöskään Haavisto, vaikka jotkut toivoisivat, että hänestä olisi tullut presidentti. Edessä on 7 sietämätöntä vuotta meille monille. Lisäksi voi olla, että ennen kuin lumi sulaa, on sota Lähi-Idässä. Israelin on ennustettu tekevän ilmahyökkäyksen Iraniin kuukauden sisällä. Terv. Reijo Ronkainen

  VastaaPoista
 14. Kiitos Vesa, kirjoitat asiaa, ei ole Jumalan pelkoa eikä Hänen kirjoitettu Sanansa suvaitsevaisuus aikakaudella tien näyttäjänä. Ihminen itse on häilyväinen moraalin valvoja ja lait laaditaan tilanteen mukaan!
  ”meikäläinen kanssa-ajattelijoineen määritellään jo perinkin muumioituneeksi fundamentalistiksi” Ajatte miksi sinua vanhempi sukupolvi määritellään Raamattuun pitäytyvin näkemyksin. Liityt hiljalleen vainottujen joukkoon. Veikko

  VastaaPoista
 15. Tuntuu välillä,että Suomalaisetkin ikäänkuin huutavat Barabbasta,vaikka ehkä huono vertaus sinänsä,mutta ihmeeltä tuntuu tuo Haaviston puolustus,tuomareitahan emme tietenkään ole,ja rukoillaan Haaviston puolesta että parantuisi,sillä sairaushan homous on.Mutta kyllä sentään heteropari maan johdossa on varmasti jonkinmoinen siunaus.Sentään järki voitti,ehkäpä Jumalakin meitä auttoi...terv,Mara.

  VastaaPoista
 16. En ole suurituloinen porvari, vaan pienituloinen palkansaaja. Ei ole yhtään pääomatulojakaan. Silti äänestin ja kannatin Niinistöä, koska avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Kiitos Vesa Pylvänäiselle ja myöskin Leevi Launoselle kirjoituksesta ja kommenteista.

  VastaaPoista